Britt-Maries dräkt från Eipiros

Vi syr den tillsammans Britt-Marie och jag. Jag klipper men med stöd av Britt-Marie som tar hand om kjol och blus. Detaljerna får jag på min lott att göra. Eipiros ligger i nordvästra hörnet av Grekland mot gränsen till Albanien, en del som varit bland de fattigaste i landet. Här ligger metervis med snö på vintrarna och kylan är lika sträng som i norra Sverige. Ullkläder har alltid varit gällande här. De äldre har fortfarande ull-underkläder mot fukten faktiskt även på sommaren.
IMG_2429 (640x480) 2015-04-27 17.27.27 (640x384)
Förklädet har Monica Landin, MinDinDesign i Brantevik broderat på svart siden på sina under-maskiner och den svarta västen är sydd av en ullkappa av bästa kvalité inköpt på loppisen i Virrestad. Applikationerna köpte Britt-Marie själv i Aten. De är speciellt gjorda för att sys på folkdräkter.
DSC08870
Dräkterna i från Eipiros varierar från by till by och dekorationerna på västarna kan vara mycket olika.

2015-05-28 18.31.35 (384x640)
Hela dansgruppen ser på när vi har provningssession…

2015-06-18 18.30.46 2015-06-18 18.30.55
Det syns inte här men det är mycket kvar att sy på dräkten. Jag väntar på beställda band till västen, agrafferna ska sys fast för hand, kjolen ska läggas upp och få en spetsnederkant, blusen ska få urringning med svarta kantband och knappar, fållas och få ärmarna bandkantas och påsydda. Sidenblusen ska få guldband och knappar och…ja en hel del är kvar! Men vi jobbar tillsammans! Snart så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s