Dansträning i Aten, maj 2016

I Grekland är folkdans mycket stort. En uppsjö av mycket professionella grupper finns i alla städer och de flesta deltagarna deltar på oavlönad basis. Man deltar i stora festivaler både i landet och utomlands, i Europa, i USA, i Australien mm.
Varje by med självaktning har en dansgrupp som tränar under vintrarna och uppträder på kyrkofestdagarna under somrarna. Man låter sy eller lånar dräkter från de stora grupperna som vanligen har äkta gamla och nya dräkter från de områden de kommer eller dansar danser från.
Den allra största gruppen i Grekland heter Dora Stratou efter grundaren och forskaren i folkdans Dora Stratou. Gruppen ger lektioner på olika nivåer hela vintrarna och man äger en egen teater i centrala Aten på Filopappos-kullen. Där kan man se föreställningar varje kväll hela sommarhalvåret. En upplevelse!

Vi hade även i år (förra resan var i oktober 2014) den stora förmånen att få träna grekisk dans för en av landets allra främsta pedagoger och koreografer för just Dora Stratou-ensembeln Marina Christofaki. Hon var under många år Första Dansare i ensambeln

Vi var alltså i Aten en vecka i maj för intensiv-träning. Den här gången var nästan hela gruppen med, alla utom en av oss som inte kunde komma med av familjeskäl.Men hon var med oss varje dag ändå via Skype och tränade hemma i vardagsrummet så parketten rök!

Självklart gjorde vi en hel del andra saker också. Vi handlade detaljer till våra dräkter, vi åt middagar, luncher, snacks, vi shoppade annat kul som små fina handväskor och vi var ute varje kväll. Sista dagen åkte vi på en heldagstur till Delfi i centrala Grekland. På vägen hälsade vi också på Ingrids gamla hemtrakter Levadia och fick träffa några av hennes gamla vänner.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s