Στα Ελληνικά

Η χορευτική ομάδα και σύλλογο «Ελληνικό χορό για Κυρίες»

Το χορευτικό μας συγκρότημα και σύλλογο  «Ελληνικό χορό για Κυρίες» αποτελείτε απο ενδέκα γυνάικες απο τα ψαροχώρια του Österlen (Εστερλέν) στη νοτιο-ανατολική Σουηδία.
Είμαστε 59-79 σε ηλικία και χορεύουμε μαζί απο το 2006.
Χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς από τα χωριά της Ελλάδας. Σήμερα έχουμε περίπου 100 διαφορετικούς χορούς στο ρεπερτόριό μας.

Ο χορός
Για να μάθουμε παραδοσιακούς χορόυς απο την Ελλάδα, πρέπει να μάθουμε και τον πολιτισμό και της εκφράσεις του. Δεν αρκεί να μάθουμε τα βήματα, όσο τεχνικά πολύπλοκα και αν είναι. Όταν μαθαίνουμε καινούργιους χορούς στην ομάδα μας, ξεκινάμε με την μουσική, τα βήματα, τους ρυθμούς, τη κλίμακα και τη γλώσσα του τραγουδιού. Στη συνέχεια μαθαίνουμε και τα πολιτιστικά γύρο απο το τραγούδι, οι παραδόσεις και τα έθιμα του τόπο απο όπου έρχεται και τις αξιόσεις των ανθρώπων εκεί.
Οι Ελληνες έχουν για πολλά χρόνια υποστεί πολέμους, προσφυγιά και τα βάσανα της θάλασσας και γι΄αυτό υπάρχει παραπάνω αίσθηση αλληλεγγύη με όλους τους σημερινούς πρόσφυγες απο την Ανατολή.
Γι΄αυτό στην ομάδα μας χορεύουμε και χορός που για εκατονταδες χρόνια έχουν το θέμα της προσφυγιάς και τη ξενητιά.
Κάνουμε πρόβα μια φορά την εβδομάδα όλο το χρόνο. Οι χοροί χρειάζονται και δύναμη και αντοχή, ισορροπία και συντονισμό και συμπεριλαμβάνουν πάρα πολλές διαφορετικές κηνήσεις.

Οι φορεσιές μας
Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε δημιουργίσει τις δικές μας φορεσιές που τώρα χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις μας. Έχουν δμιουργηθέι βασικά απο την πρόεδρο του συλλόγου μας την Κα Ingrid Brink που έχει ζήσει 30 χρόνια στην Ελλάδα. Τα πρότυπα είναι παραδοσιακές φορεσιές απο δέκα διάφορα μέροι στην Ελλάδα.
80 %  είναι εργόχειρα από τους εαυτόυς μας, τις γιαγιάδες και μανάδες μας, αλλά και εργόχειρα και υφάσματα απο τοπικά παζάρια. Έτσι, τα περισσότερα κομμάτια είναι φτιαγμενα με το χέρι όπως ήταν και παλιά.
Μερικά κομμάτια μας έχουν βοηθήσει τοπικες χειροτέχνες και καλλητέχνες αλλά και για τη διαφήμηση με φωτογραφήσεις κ.α.  Είμαστε γυναίκες αρκετά μεγαλής ηλικίας, που με το χορό ξεκηνίσαμε μία καινούργια πορεία των ζωών μας. Η ζωή δεν τελειώνει στα 60, και μπορείς ακόμα και να κάνει σχέδια για το μέλλον.
Δεν θέλουμε να παριστάνουμε πιό νεες απο τι έιμαστε, και είμαστε περίφανοι για τους εαυτούς μας όπως ακριβώς είμαστε, για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε. Αξίζουμε το θαυμασμό σας!

Παραστάσεις
Μπορούμε να έρθουμε στο σύλλογό σας, στο πάρτι σας, στις εκδηλώσεις σας ναα χορέυψουμε.
Έχουμε διαφορα θέματα στις παραστάσεις, όπως «Οι νησιότικοι χοροί», «Ο χορός και η προσφυγιά», «Γυναικείους χορούς» κ.α.
Αν θέλετε μπορεί η παράσταση να συνδιαστεί με μία ομιλία με παρουσίαση εικόνων με θέματα: «Το Ελληνικό Πάσχα-παράδοση και θρησκεία», «Η πεθερά μου – η ιστορία της Ελληνίδας», «Νάξος – το νησί με τους πολλούς πολιτισμούς», «Η Ελλαδα και εγώ – 30 χρόνια ιστορία»

Πηροφορίες:
Ingrid Brink (μιλάει Ελληνικά) , +46 762564485
pollamazi@gmail.com

Το μπλογκ μας: www.grekiskdansfortanter.com