Στα Ελληνικά

Ο σύλλογος και χορευτικό συγκρότημα «Ελληνικοί χοροί για κυρίες»

Ο σύλλογος και χορευτικό συγκρότημα «Ελληνικοί χοροί για κυρίες» αριθμεί δώδεκα γυναίκες από τα ψαροχώρια του Österlen (Εστερλέν) στη νοτιο-ανατολική Σουηδία.
Οι ηλικίες μας είναι 60-80 ετών και χορεύουμε μαζί από το 2006.

Χορεύουμε δημοτικούς χορούς από τα χωριά της Ελλάδας. Σήμερα έχουμε περίπου 160 διαφορετικούς χορούς στο ρεπερτόριό μας.

Οι χοροί
Για να μπορέσουμε να χορέψουμε ελληνικούς δημοτικούς χορούς, είναι ανάγκη να έχουμε καλές γνώσεις του ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα του τρόπου έκφρασης των ανθρώπων. Δεν αρκεί η εκμάθηση των βημάτων, όσο τεχνικά πολύπλοκα κι αν είναι. Όταν μαθαίνουμε καινούριους χορούς στην ομάδα μας, ξεκινάμε με την μουσική, τα βήματα, τους ρυθμούς, την κλίμακα και τη γλώσσα του τραγουδιού. Ακολουθεί εκτενέστατη εισαγωγή σε πολιτιστικά θέματα σχετικά με τα τραγούδια, τη μουσική, τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες εκφράζονται σε στιγμές εκκλησιαστικών και κοσμικών εκδηλώσεων, χαράς και λύπης.

Ο ελληνικός λαός επί αιώνες έχει υποφέρει πολλά σε πολέμους, προσφυγιά και ως ναυτικοί σε ελληνικές και ξένες θάλασσες και επομένως νιώθουν ιδιαίτερα αλληλέγγυοι με τους σημερινούς πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή. Έτσι διαλέξαμε στο συγκρότημά μας να χορέψουμε και χορούς που για εκατοντάδες χρόνια έχουν θέμα την προσφυγιά και τη ξενιτιά.
Οι χοροί απαιτούν φυσική δύναμη και περιλαμβάνουν ποικίλες κινήσεων. Εξασκούμαστε μια φορά την εβδομάδα όλο το χρόνο, γιατί οι χοροί εκτός από τα ίδια τα βήματα απαιτούν αντοχή, αίσθηση ισορροπίας και συντονισμό.

Οι φορεσιές
Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε δημιουργήσει δικές μας φορεσιές που φοράμε στις παραστάσεις μας. Έχουν δημιουργηθεί και ραφτεί κυρίως από την πρόεδρο του συλλόγου μας την κα Ingrid Brink, που έχει ζήσει 30 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά όλα τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος έχουν συμβάλλει με διάφορους τρόπους στη δημιουργία τους. Πρότυπα είναι παραδοσιακές φορεσιές από δώδεκα διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και είναι όσο το δυνατόν πιστότερα αντίγραφα αυτών των φορεσιών.
Κατά 80 % έχουμε χρησιμοποιήσει υφάσματα και υλικά που βρήκαμε σε διάφορα παζάρια και second hand καταστήματα στην περιοχή μας αλλά χρησιμοποιήσαμε και δικά μας οικογενειακά εργόχειρα όπως κεντήματα, υφαντά και χειροποίητες νταντέλες. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τον αληθινό θησαυρό γυναικείας δημιουργικότητας που συχνά κρύβεται στα παλαιοπωλεία. Όπως ακριβώς έφτιαχναν παλιά τις καθημερινές φορεσιές τους. Επίσης, έχουμε βοηθηθεί από ντόπιους ειδικούς, ιδιαίτερα προμηθεύοντάς μας πολύπλοκα κεντήματα, κοσμήματα και νέα υλικά καθώς και ορισμένα στοιχεία marketing όπως η φωτογράφιση.

Παραστάσεις
Δίνουμε παραστάσεις, σε γιορτές, ιδιωτικές εκδηλώσεις, γηροκομεία αλλά και σε φεστιβάλ. Θα χορέψουμε και θα σας μιλήσουμε για τους χορούς και τις στολές.
Οι εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν όποτε σας βολεύει και εάν θέλετε έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε χορούς με συγκεκριμένα θέματα, όπως Νησιώτικοι χοροί, Γυναικείοι χοροί, Χοροί για τη Προσφυγιά κ.α.
Παράλληλα με τους χορούς υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης διαλέξεων, με ταυτόχρονη προβολή εικόνων, με θέματα όπως Το Ελληνικό Πάσχα, Η Γυναίκα στην Ελλάδα, Η πεθερά μου – η ιστορία μιας Ελληνίδας, Η Ελλάδακ αι εγώ – μια ιστορία 30 χρόνων, Η Νάξος – νησί με πολλούς πολιτισμούς. 

Πηροφορίες:
Ingrid Brink (μιλάει Ελληνικά) , +46 762564485
pollamazi@gmail.com

Το μπλογκ μας: www.grekiskdansfortanter.com